Forside

Bøger

CV

Omtale

Udpluk

Links

Kontakt

                       

                            Omtale:

 

 

 

 

 

 

 

Sandvejen - og andre veje:

          

 

af Carsten J, 28-09-2005
Denne bog er vidunderligt skrevet. Den er let læselig og samtidig morsom. Bogen handler primært om forfatterens barndom og ungdom. Scenen er København i anden halvdel af det 20'ende århundrede. Forfatterens egne oplevelser er interessante og lattervækkende i sig selv og skaber masser af grundlag for munter læsning. Bogen er skrevet som en erindringsbog i essayform, hvilket bevirker, at hvert kapitel står alene og i sig selv repræsenterer en helhed. Imidlertid er en anden dimension af bogen, at forfatterens stil og beretning uomtvisteligt stimulerer læseren til at mindes egen barndom og ungdom. Så samtidig med, at vi læser om forfatteren, oprulles for læserens indre blik egne minder om den tid, som forfatteren beretter om. Jeg er sikker på, at for mange læsere vil bogen som kilde til denne selvopdagelse være en ligeså værdifuld oplevelse, som den er til forfatterens egen historie. Jeg anbefaler paa det varmeste denne bog.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Forlaget skriver

»... Der er en skildring af faderens familie, der samtidig bliver et tidsbillede af jødisk liv og skæbne i Danmark. Det er forfatterens historie fra dreng til mand i 30 år fra 1948 til 1978 med de ting som satte sig i sjælen, de ting som betyder og betød noget. Her er selvfølgelig de første oplevelser med pigerne. På en gang en drengs største skræk og største fryd, om slægten og moderens historie, om gymnasieliv og en beskrivelse af 3 tidstypiske forskellige hjem hos 3 gymnasiekammerater på Frederiksberg. Om studiet til advokat, job i et ministerium, et vikariat hos DR og mødet med selvmordets grusomme virkelighed, da en studiekammerat springer ud fra en altan og "tog sit liv i ensom stille fortvivlelse". Levende, ærlig og velskrevet biografi.«
Carsten Nørby Sørensen i lektørudtalelse (05/42) 2 590 287 4 (A).

Forfatterens (f. 1948) tilbageblik på sin opvækst og ungdom i en velhavende jødisk familie og om hvordan det var at være barn af de store årgange efter 2. verdenskrig

____________________________________________________________________________________________________________________________

En lektørudtalelse er skrevet af en bibliotekar eller ekspert
til brug for vurdering af anvendelighed i biblioteker

Lektørudtalelser produceres af Dansk BiblioteksCenter

Lektørudtalelse:

Boxenbaum, Claus: Sandvejen - og andre veje - 2005
 
Selvbiografi, hvor vi følger den debuterende forfatter, Claus Boxenbaum (f. 1948) i et kalejdoskopisk tilbageblik på sin opvækst i en velhavende jødisk familie som et barn af de såkaldte "store årgange" efter 2. verdenskrig. Vi følger ham ad barndommens "sandvejen", nær sommerhuset, i de nærmest magiske sommerdage, der for en lille dreng ingen ende synes at tage. Her er "tisselængde-konkurrencer", der er en far som i weekend og ferie udskifter sit grå habitsæt med mørkeblå uldbadebukser, og som storryger Chesterfields, ikke mindst når den lokale mekaniker med kælenavnet "Gigas" endnu en gang må starthjælpe familiens Oldsmobile. Der er en skildring af faderens familie, der samtidig bliver et tidsbillede af jødisk liv og skæbne i Danmark. Det er forfatterens historie fra dreng til mand i 30 år fra 1948 til 1978 med de ting som satte sig i sjælen, de ting som betyder og betød noget. Her er selvfølgelig de første oplevelser med pigerne. På en gang en drengs største skræk og største fryd, om slægten og moderens historie, om gymnasieliv og en beskrivelse af 3 tidstypiske forskellige hjem hos 3 gymnasiekammerater på Frederiksberg. Om studiet til advokat, job i et ministerium, et vikariat hos DR og mødet med selvmordets grusomme virkelighed, da en studiekammerat springer ud fra en altan og "tog sit liv i ensom stille fortvivlelse". Levende, ærlig og velskrevet biografi
 
 Lektør: Carsten Nørby Sørensen

___________________________________________________________________________________________________________________________

At skrive erindringer er ikke så nemt – det, som forfatteren synes er utroligt spændende og betydningsfuldt, er det ikke nødvendigvis for en udenforstående. Så erindringerne skal gerne have noget af generel interesse over sig, for at være interessante for andre end den nærmeste familie. Og derudover er den sproglige udformning selvfølgelig altafgørende for læseværdigheden.

For et par uger siden fik jeg en bog med posten ”Sandvejen – og andre veje”, skrevet af Claus Boxenbaum, gift med Susanne Lyck, som bogen er tilegnet. Jeg blev meget glad for bogen, som Claus sendte som tak for at han fra sidelinien har kunnet følge vores 1. klasses genforening.

Og jeg var egentligt også lidt bekymret for, hvad jeg skulle gøre, hvis jeg ikke brød mig om den …

Det blev heldigvis en ganske hypotetisk bekymring: ”Sandvejen – og andre veje” er en velskreven, humoristisk, gribende, fængende og meget læseværdig bog. Claus har en misundelsesværdig hukommelse og er fantastisk til at skabe præcise billeder med sit sprog – jeg kom mere end én gang til at tænke på Rifbjerg under læsningen.

Der er flere episoder i bogen, som skriger efter at blive filmet, fx er bogens længste kapitel om den uanmeldte inspektion af Kongens Have humor af allerhøjeste klasse.

En ekstra dimension ved bogen er, som Claus også skrev til mig, er, at hans tid også er min tid … vores tid. Hans erindringer har sat skub i mine erindringer. Glemte fluorskylninger, svømmehalsbesøg, gymnastiktimer er dukket op i erindringen. Claus’ præcise erindringer har givet mig en bedre referenceramme for mine egne erindringer, og det er ikke at kimse ad.

Så jeg kan kun anbefale bogen på det varmeste – den er pragtfuld.

Maria havde  (naturligvis?) gættet, at det var denne bog, jeg refererede til i en tidligere mail. Hun har sendt lektørudtalelsen:

”Selvbiografi, hvor vi følger den debuterende forfatter, Claus Boxenbaum (f. 1948) i et kalejdoskopisk tilbageblik på sin opvækst i en velhavende jødisk familie som et barn af de såkaldte "store årgange" efter 2. verdenskrig. Vi følger ham ad barndommens "sandvejen", nær sommerhuset, i de nærmest magiske sommerdage, der for en lille dreng ingen ende synes at tage. Her er "tisselængde-konkurrencer", der er en far som i weekend og ferie udskifter sit grå habitsæt med mørkeblå uldbadebukser, og som storryger Chesterfields, ikke mindst når den lokale mekaniker med kælenavnet "Gigas" endnu en gang må starthjælpe familiens Oldsmobile. Der er en skildring af faderens familie, der samtidig bliver et tidsbillede af jødisk liv og skæbne i Danmark. Det er forfatterens historie fra dreng til mand i 30 år fra 1948 til 1978 med de ting som satte sig i sjælen, de ting som betyder og betød noget. Her er selvfølgelig de første oplevelser med pigerne. På en gang en drengs største skræk og største fryd, om slægten og moderens historie, om gymnasieliv og en beskrivelse af 3 tidstypiske forskellige hjem hos 3 gymnasiekammerater på Frederiksberg. Om studiet til advokat, job i et ministerium, et vikariat hos DR og mødet med selvmordets grusomme virkelighed, da en studiekammerat springer ud fra en altan og "tog sit liv i ensom stille fortvivlelse". Levende, ærlig og velskrevet biografi.”

Paul Lysholt Rasmussen

___________________________________________________________________________________________________________________________

Noter fra en Natbog:

 

Forlaget skriver:

Claus Boxenbaum, født 1948, er advokat og gennem mange år bosat i England.
I 2005 debuterede han med erindringsbogen Sandvejen - og andre veje.

Med Noter fra en Natbog - en selvbiografisk fiktion - går forfatteren i 28 korte kronologisk fremadskridende kapitler tæt på det sære, det lidt "skæve" og skjulte menneske - og dets til tider overraskende vanskæbne.

Der er i kalejdoskopisk orden møder med dværge, psykopater, ludere og bankrøvere, elskerinder, transer og bøsser, spioner og fascister, gamle skole- og studievenner, fortid og drømme, Gud, døden og krigens rædsler.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Uddrag af lektørudtalelse af Carsten Güllich-Nørby  :

 

”Stille insisterende selvbiografisk novelle-fiktion, der kan læses bredt af alle, som holder af en god novelle(…).
 

Forfatteren debuterede i 2005 med en ligeledes glimrende samling af fortællinger Sandvejen- og andre veje. Nok selvbiografiske fortællinger, men også fiktion med de sædvanlige forbehold om personer, navne, begivenheder og steder. Men ingen tvivl om, det er netop forfatterens livsrejses fortællinger, men med almenmenneskeligt gyldighed og plads til refleksion (…).

 

Der er et broget persongalleri af ludere, bøsser, nørder og endog en dværg. Også en Mogens, hvis efternavn forfatteren ikke husker, men han erindrer endnu den menneskelige magi indeni, da han erkender Mogens som ven. (…)
 
Der er lidt den samme stille underfundige humor som i fx Nielsen Brovsts selvbiografiske fortællinger, men Boxenbaum kan sagtens stå alene.
 
Vellykket novellesamling med hjerte, humor og menneskelig indsigt”.

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Fra www.Saxo.com. :

af henrik59, 03-12-2007
Jeg vil gerne give den fem stjerner.
Det er en meget levende bog.
Den er skrevet af en mand som har noget på højkant.
Han investerer altså sig selv i den, selv om han bruger de fleste af siderne på at skrive om andre. Det er raffineret gjort.
Det fremgår at der er tale om "Noveller", men genrebetegnelsen holder ikke en meter. Det er meget personlige erindringer. Det er også raffineret gjort.
Overhovedet er Claus Boxenbaum en raffineret fortæller der formår at sige noget meget vigtigt om en tid, et liv han selv har levet, og om hvordan man skal få hold på det alt sammen.
Vi glæder os til næste udgivelse, hvor en entusiastisk læser må forvente at høre mere om aktuelle begivenheder som Boxenbaum har set gennem sit analytisk skarpe kikkertøje.
Khenrik

___________________________________________________________________________________________________________________________________

af Carsten J, 07-12-2007

"Noter fra en Natbog" er Claus Boxenbaums efterfølger til debutbogen "Sandvejen- og Andre Veje". "Sandvejen" er erindringer fra forfatterens barndom frem til hans første job efter afsluttet jurastudie ved Københavns Universitet. Erindringerne i "Sandvejen" er fortalt i korte uafhængige beretninger, den samme struktur genfindes i "Noter fra en Natbog", som er en kollektion af korte noveller.

Forfatterens enestående og medrivende fortællerevne, som på det nærmeste opruller de enkelte historier i billeder for læserens indre blik, genfindes heldigvis i "Noter fra en natbog".

Imidlertid har forfatteren i "Noter fra en Natbog" bevæget sig væk fra de rene erindringer, til en erindringsbaseret kollektion af fantasifyldte fortællinger. Samtidigt er tonen og stemningen ændret. Det ungdommeligt fordomsfri og uforpligtende fra "Sandvejen" er nu erstatet af en realitetsans som livserfaringerne bringer med alderen. Der er med andre ord udvikling på adskillige fronter fra "Sandvejen" til "Noter fra en Natbog". men det medrivende og inddragende i forfatterens fortællinger genfindes heldigvis.

Den nye bog fra Boxenbaum såvel som hans debutbog anbefales på det kraftigste.

Carsten

___________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Blue By You:

 

Hans Barth, 20.01.2023: Rigtig god bog og utrolig velskrevet. Kan bestemt anbefales.